df611db7eff26e890d9725ed0904e5b1

 

23 жовтня Комітет ВР з питань соціальної політики та праці під головуванням П.С.Цибенка провів круглий стіл з обговорення пропозицій Міністерства соціальної політики України щодо можливого об'єднання Державної служби зайнятості України з Державною інспекцією України з питань праці.

Від СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні у засіданні взяли участь заступник Голови ФПУ С.Я.Українець, члени правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття: голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України А.В.Кубраченко, голова Профспілки працівників державних установ України Т.В.Нікітіна та керівник Департаменту правового захисту – головний правовий інспектор праці апарату ФПУ І.О.Тубєлєць.

Позиція профспілок із зазначеного питання була висловлена на початку обговорення і полягає вона у тому, що СПО профспілок відмовив Міністерству праці у погодженні проекту відповідного Указу Президента України про об’єднання названих служб. Водночас СПО профспілок вважає неприйнятним фінансування державних органів виконавчої влади за кошти фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, тобто за рахунок внесків застрахованих осіб, а саме така форма фінансування нового створеного органу нагляду пропонується у проекті документу.

- Ми відзначили, що в Україні фактично ліквідується інспекція, яка відповідно до вимог Конвенції МОП, здійснює державний нагляд за дотриманням законодавства про працю, а її функції, у випадку ухвалення нового законодавства, будуть передані сервісній службі, що надає адміністративні послуги, якою є Державна служба зайнятості, - сказав у своєму коментарі С.Я.Українець, - не зважаючи на те, що пропозиція об’єднати дві структури вноситься Мінпраці з метою підвищення ефективності роботи як Служби зайнятості так і Інспекції праці, на нашу думку, такий крок лише віддалить нас від виконання норм, прописаних у Конвенціях МОП. За нашими висновками, - інспекція перестає бути незалежною, а отже ефективною, тому ми висловили свої застереження з цього приводу.

Делегація профспілок звернула увагу присутніх на те, що у запропонованому документі не вказано, за рахунок чого і на скільки саме підвищиться ефективність об’єднаної структури, а саме, наскільки буде розширено охоплення перевірками роботодавців, наскільки незалежним у своїй роботі буде інспектор і головне, не прораховано, - чи буде знижено кількість нелегально працюючих в Україні і наскільки буде зменшено тіньовий фонд заробітної плати. Не є таємницею, що кожен третій працівник у нас працює без укладання будь-якої угоди, або оформлення трудової книжки. Кожна третя гривня зарплати виплачується людям «у конвертах», тобто з цих коштів не перераховуються ні податки до бюджету, ні внески до Пенсійного фонду, ні до фондів соціального страхування. Такого немає в жодній європейській країні, тому статус інспекції, її роль і вплив на організацію виробництва мають бути набагато вищі, ніж вони є зараз в нашій країні.

Учасники «круглого столу» рекомендували КМУ утриматися від вжиття заходів щодо об’єднання Державної служби зайнятості України з Державною інспекцією України з питань праці до моменту отримання висновків МОП з цього питання та узгодження їх із сторонами соціального діалогу.

За пропозицією профспілок до Рекомендацій «круглого столу» було включено пункт, який підтримав Комітет ВР, наступного змісту:

- при підготовці до розгляду Верховною Радою України проекту Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік передбачити виділення коштів на утримання Державної інспекції праці в обсягах, необхідних для повної реалізації нею повноважень, наданих відповідно до законодавства України та Конвенцій МОП №№ 81,129 про інспекцію праці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ