DSC 1017

 

            27 листопада відбулася VІ Конференція ФПО, на якій прозвучав звіт Ради Федерації за 2009 – 2014 роки та визначено стратегічні напрямки діяльності на наступну каденцію.

            В роботі Конференції взяв участь та виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

        Голова ФПО Сергій Петров у своїй доповіді відзначив, що звітний період був для ФПО, всіх членських організацій насиченим багатьма подіями та заходами, які позитивно впливали на розширення сфери застосування праці, підвищення рівня зайнятості, реалізацію права на гідну зарплату. Вони стали запорукою виживання і в сьогоднішній непростій ситуації. (Підписано тристоронню обласну угоду про зайнятість і робочі місця, територіальну угоду між ОДА, обласними об’єднаннями роботодавців та ФПО на 2014-2017 роки, угоди про співпрацю між обласною асоціацією органів місцевого самоврядування і ФПО).

       Активні дії ФПО, членських організацій, соціальних партнерів значною мірою сприяли зростанню економіки області, збереженню трудових колективів. Профспілки постійно запроваджували застережні заходи щодо запобігання масових звільнень працюючих. У кожному випадку вивчались економічні підстави таких звільнень, дотримання норм законодавства.

     Одним з основних пріоритетів діяльності ФПО була активізація дій профорганізацій всіх рівнів щодо підвищення розмірів заробітної плати, своєчасності її виплати, підвищення рівня договірних та державних гарантій. За профспілковою звітністю в області практично відсутні випадки укладання колдоговорів, у яких рівень зарплати нижче передбаченого галузевою угодою. Порушення є тільки з боку Уряду, який, проігнорувавши Генеральну угоду, збільшив розрив між розміром посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС і мінімальною зарплатою. І знову в проекті Державного бюджету на 2015 рік уряд заклав мінімалку – 1257 грн, не врахувавши рівень інфляції. Сьогодні прожитковий мінімум більш ніж вшестеро менше від самого низького в Європі прожиткового мінімуму.

    Встановлення необґрунтованого розміру мінімальної зарплати призводить у госпрозрахунковій сфері до зростання собівартості продукції та послуг, підвищення цін на споживчому ринку, зростання інфляції, виникнення заборгованості із виплати зарплати та вивільнення працівників.

 

IMG 1306

 

         На жаль, не вдалося ліквідувати хронічну для області проблему: порушення строків виплати заробітної плати. Як правило, борги виникають з вини влади. Так, працівники дорожньої служби постійно не отримують вчасно зарплату через несвоєчасну оплату державою послуг за виконані роботи на її замовлення. Сьогодні борг складає 4 млн. грн. Галузева профспілка, в тому числі і обласна організація, вступила в колективний трудовий спір. ПАТ «Автобусний парк», який здійснював пасажирські перевезення пільговиків, постійно був у боргах, в тому числі із зарплати через неперерахування субвенцій з Державного бюджету, сьогодні ліквідується. Працівники Долинського ГЗКОРу з червня не отримують зарплату теж через недофінансування із Держбюджету. ФПО, обласні організації профспілок, профкоми вживали заходи, аби відновити права працівників на отримання зарплати, але до фіналу ще не близько.

    Важливим напрямком роботи залишається захист прав членів профспілок у сфері охорони праці. Проте залишається невирішеним питання фінансування заходів з охорони праці для бюджетних закладів, установ та організацій. В місцевих бюджетах протягом звітного періоду практично не виділялися кошти в розмірі 0,2 відсотка від фонду оплати праці відповідно до ЗУ «Про охорону праці», що не дало змоги на достатньому рівні створити безпечні умови праці, провести атестацію робочих місць.

     Серед пріоритетних напрямків роботи - здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю. ФПО визначила конкретні зобов’язання по забезпеченню дієвого громадського контролю за дотриманням норм законодавства у соціально-трудовій сфері. Затверджено 23 кандидатури громадських інспекторів праці ФПО, проведено їх навчання. Перевірками громадських інспекторів встановлено більше трьох тисяч порушень, більша частина їх оперативно усувалась, а по окремих - надані відповідні подання. Виконання подань громадських інспекторів праці, посилення вимог профкомів до власників підприємств, установ, організацій стосовно забезпечення своєчасної виплати заробітної плати і у визначеному законодавством розмірі, сприяли тому, що на більшості підприємств, де є профспілкові організації, борги із заробітної плати погашено.

    Виступаючи на Конференції Голова ФПУ Григорій Осовий, зокрема зазначив, що сьогодні треба зконсолідувати зусилля і думати, як взяти під контроль владу. На жаль, наймасовіша громадська організація не має представництва у Верховній Раді. Тривалий час профспілки ухилялися від політики, а сьогодні це потрібно, адже у нинішніх урядових програмах мало йдеться про захист людини праці. Доля трудової людини, реалізація трудових і соціальних гарантій не є пріоритом і у коаліційній угоді політичних партій, які сформували більшість у Верховній Раді. Тому Президія ФПУ пропонує звернутись до лідерів партій, які створили коаліцію, з пропозицією проведення консультацій щодо вирішення найважливіших проблем людей праці. Зараз нависла нова загроза: Трудовий кодекс. Оскільки він носить антисоціальний характер, профспілкова сторона його відхилила. Свою позицію ФПУ проявила і щодо реформування соціального страхування з тимчасової втрати працездатності: уряд має намір ліквідувати оздоровлення працюючих і дітей – цього допустити не можна. Григорій Осовий звернув увагу присутніх на мотивацію профспілкового членства, закликав профспілкових лідерів консолідуватися з громадськими радами, які сповідують принципи справедливості, захисту людини праці, взяти активну участь у виборах до органів місцевого самоврядування з тим, аби впливати на формування місцевих бюджетів.

         На Конференції прийнято Звернення до Президента України щодо недопущення зниження рівня життя українців.

 

IMG 1321

 

        Головою ФПО обрано Максима Баланенка (на фото - другий зліва). Він працював заступником голови обкому Профспілки працівників державних установ України, а до цього - юристом в обласному профоб'єднанні.

        Новообраний керівник ФПО окреслив свою програму дій: ефективний соціальний діалог, результативні заходи, систематичне інформування спілчан про роботу профоб’єднання і публічність. Голос профспілок має бути не просто почутий, а й врахований усіма соціальними партнерами.

 

Прес-центр ФПО