udar2

 

Верховна Рада України 2 березня пізно ввечері з 5 спроби проголосувала за внесення змін до пенсійного законодавства. «За» ухвалення урядового законопроекту №2212 проголосували 238 депутатів: більшість Фракції партії "Блок Петра Порошенка", Фракції Політичної партії "Народний Фронт", Фракції Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ", Фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

 До них приєдналися частка позафракційних депутатів.

 

Жодного голосу за антисоціальний законопроект не віддали депутати Фракції політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", з якою ФПУ уклала меморандум про співробітництво, та "Опозиційний блок".

 Законодавчий акт набуде чинності вже з 1 квітня 2015 року.

 

 

... .хіба ти не бачиш,

 Хіба ти не чуєш людського плачу?

 

Латану свитину з каліки знімають,

 З шкурою знімають, бо нічим обуть

 Княжат недорослих, а он розпинають Вдову за подушне ....

 

Поема «Сон», Тарас ШЕВЧЕНКО

 

- З першого дня реєстрації згаданого законопроекту у Верховній Раді, а також під час попереднього його обговорення в профільному парламентському комітеті, профспілки критикували наміри Уряду позбавити заробленого одної з самих незахищених верств населення - пенсіонерів, – прокоментував рішення парламенту Голова ФПУ Г.Осовий. - Усе своє життя ці люди сумлінно пропрацювали, значна частина з них у шкідливих для здоров’я умовах, сподіваючись на отримання пенсії, яка мала б забезпечити їм більш-менш пристойне життя у старості. А тепер їх по-суті грабують.

 - З пенсії вже сьогодні відраховується військовий збір, сплачується 15- відсотковий податок, - такого ніколи раніше не було, - підкреслив він. - Тепер Уряд ще "відшматовує" від жалюгідних пенсій додаткові кошти – 15% (якщо пенсіонер працює) нібито для того, щоб виконати вимоги Міжнародного валютного фонду та покрити дефіцит Пенсійного фонду.

 - Хто бачив текст угоди з МВФ? – запитує Голова ФПУ, - чи є насправді там такі вимоги? Через те, що зазначений документ не обговорювався з громадськістю і профспілками, в цьому можна засумніватися.

  Як тільки ми дізналися про наміри Уряду, одразу чітко аргументували свою позицію, чому не можна «залазити в кишеню» пенсіонерам:

 - по-перше, тому що згідно з Конституцією України ухвалення нових законів, які звужують права та соціальні гарантії, що вже встановлені раніше прийнятими законами, – є не припустимим, а тому незаконним;

 - по-друге, для збалансування Державного бюджету і Пенсійного фонду (дефіцит якого на сьогодні - більше 80 млрд.грн.) треба шукати кошти не у кишенях зубожілих громадян (Уряд збирається зекономить на пенсіонерах трошки більш ніж 3 млрд. грн.), а там, де вони, дійсно, є, – в тіньовій економіці. За оцінками самих урядовців, тут обертається понад 200 млрд. «тіньової» зарплати, а несплата податків становить 60-70 млрд.грн. Ось де має бути справжнє поле діяльності Уряду. Але ж... Легше відібрати у тих, хто не може себе захистити, а ніж у заможних.

 Голова нагадав, що Федерацією профспілок України було проведено фахову експертизу законопроекту і застереження щодо можливих наслідків його ухвалення було оперативно направлено всім депутатським фракціям та профільним комітетам Верховної Ради.

 ФПУ рекомендувала членським організаціям терміново інформувати спілчан про загрози, що виникнуть зі змінами пенсійного законодавства, та закликала провести перемовини з депутатами на виборчих округах, організувати акції підтримки профспілкової позиції на місцях.

 2 березня ц.р. під стіни Верховної Ради України в чергове вийшли обурені планами Уряду урізати трудові права працівників шахтарі, ветерани праці, чорнобильці.

  - Цього разу профспілкова акція протесту, на жаль, не отримала такої солідарної підтримки, як це було під час проведення попередніх таких акцій – у жовтні та грудні минулого року, - наголосив профспілковий лідер. – Можливо, дехто з наших колег вже зневірився у можливість «достукатися» до високо посадовців і чиновників Кабміну, але, в цілому, настрій більшості тих, хто зібрався на мітинг під стінами Верховної Ради, був рішучим, тому що люди вже доведені до відчаю.

 На жаль, далеко не всі народні депутати змогли протистояти урядовому тиску і методом «викручування рук» закон, який погіршує соціальне забезпечення та матеріальне становище майже 3-х млн. наших співгромадян, був все ж таки за п’ятим заходом проголосований.

 Чим же завинили працюючі пенсіонери і ті, хто ціною власного здоров’я, пропрацювавши все життя у шкідливих умовах, заробили собі пільгову пенсію? Хіба що тим, що навіть у пенсійному віці вони вимушені далі працювати, щоб заробити якусь «копійчину», щоб просто вижити в умовах галопуючого зростання цін і тарифів. Пенсіонери йдуть на роботу здебільшого через те, що у них дуже низька пенсія (на сьогодні середній її розмір становить 1600 грн., а кожний другий пенсіонер отримує пенсію до 1200 грн., - нижче межі бідності).

 Чи здатна людина існувати за таких умов?

 Відповідь очевидна – ні!

 Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи у парламенті законопроект і фактично продавлюючи його ухвалення, спробував розвінчати, як він проголосив, деякі «міфи» стосовно ущербності нового пенсійного законодавства.

 А саме: про те, що нібито не підвищується спеціальний стаж для виходу на пенсію для працівників шкідливих виробництв і загальний страховий стаж.

 Давайте порівняємо, що було у законодавстві до голосування 2 березня і що буде з 1 квітня:

 

Існуюче законодавство

Змінюється з 1 квітня 2015 року

 

 

1. Пенсійний вік та тривалість страхового стажу:

пенсії за списком № 1:

чоловікам – при досягненні 50 років та наявності страхового стажу не менше 20 років;

жінкам – при досягненні 45 років і наявності страхового стажу 15 років;

 

 

пенсії за списком № 2:

чоловікам – при досягненні 55 років та наявності страхового стажу 25 років;

жінкам – при досягненні 50 років і наявності страхового стажу 20 років

 

 

 

 

пенсії за списком № 1:

 

відтепер – не менше 25 років;

 

– при досягненні 50 років (вік підвищується поступово до 2025 року) і наявності страхового стажу 20 років;

 

пенсії за списком № 2:

 

– при наявності страхового стажу 30 років;

жінкам – при досягненні 55 років (вік підвищується поступово до 2025 року) і наявності страхового стажу 25 років

 

2. Тривалість спеціального стажу, який дає право на пенсію на пільгових умовах та за вислугу років:

  • жінки, які працюють в шкідливих умовах - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;
  • працівники льотного і льотно-випробного складу при вислузі років на цих посадах не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок.

 

  • працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи 25 років, незалежно від віку;

 

 

 

 

  • відтепер - після досягнення 55 років і при стажі не менше 25 років

 

 

  • відтепер - не менше 30 років у чоловіків і не менше 25 років у жінок (поступово до 2024 року).

     - Відтепер -   30 років, незалежно від віку (поступово до 2024 року).

3. Виплата пенсій працюючим пенсіонерам.

  • пенсії виплачуються в повному розмірі незалежно від роботи і отримуваного заробітку;

 

 

 

  •  
  • пенсія працюючим пенсіонерам виплачується у розмірі 85 відсотків, але не менше 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність

 

 

Слід зазначити, що в тому числі за наполяганням профспілок, все ж таки вдалося пом’якшити окремі наміри Уряду, які планувалося закріпити у новому пенсійному законодавстві, зокрема:

- в законі з’явився пункт стосовно тимчасового запровадження практики відрахування 15% з пенсій працюючих пенсіонерів – цей порядок діятиме лише до кінця поточного 2015 року;

- враховано пропозицію не обмежувати пенсії для таких категорій громадян як інваліди усіх груп, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО і члени сімей загиблих учасників бойових дій;

- також новим законом не будуть обмежуватись пенсії для працюючих чорнобильців, працівників металургійної і хімічної промисловості та ін.

І все ж таки, - чи змиряться профспілки з рішенням, яке не на користь нашим громадянам?

Ні!

Президенту України вже направлено подання із закликом застосувати право вето до цього закону, а якщо не вийде, будемо консультувати і допомагати людям через суд поновити права на законно зароблену і нараховану пенсію.

 

  Довідково

 

 Результати поіменного голосування по Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення (№2212)

 

(за даними сайту Верховної Ради України)

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ,

Управління з питань соціального страхування та пенсійного забезпечення