59b7b397ffd0089f901cc0bec7cf9110

 

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову, відповідно до якої вдвічі знижуються норми споживання газу побутовими споживачами у яких немає лічильників (постанова Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників»).

Таким чином, для близько 3 млн українців ціна за природний газ у комунальних платіжках зменшиться.

Проект постанови був розроблений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) і Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

 

Довідково: До НКРЕКП надходили численні звернення від побутових споживачів природного газу з проханням перегляду та зниження Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності лічильників газу, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996  № 619 (із змінами).

         Для максимального приведення фактичного споживання газу населенням, якому нарахування за використаний природний газ проводиться згідно встановлених Норм споживання, до рівня цих норм НКРЕКП спільно з Міненерговугілля України було розроблено та надано на розгляд Уряду відповідні пропозиції щодо зменшення цих норм для газових плит та водонагрівачів у два рази.

 

Тепер для громадян, які використовують газ для приготування їжі з централізованим гарячим водопостачанням щомісячна норма споживання знизиться з 6 куб. м до 3 куб. м. У разі відсутності у абонента гарячої води і газової колонки, норми знизяться з 9 до 4,5 куб. м. А для тих, хто використовує газ для підігріву води та приготування їжі - з 18 до 9 куб. м.

Прем'єр-міністр України А.Яценюк заявив, що рішення прийняте з метою «навести норми, які нараховуються на громадянина України, у відповідність з фактичним споживанням». За словами Прем'єр-міністра України, зміни торкнуться 7% (2,5 млн) побутових абонентів, які споживають газ без урахування лічильниками.

Додатковий мотив прийняття цієї норми А.Яценюк пояснив тим «щоб при зміні норм споживання газу, облгази були зацікавлені в тому, щоб якомога швидше встановити прилади обліку».

 

Довідково: Принагідно зазначаємо, що Федерація профспілок України ще раніше – протягом 2012-2013 років неодноразово порушувала перед Кабінетом Міністрів України питання щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 №619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» та пропонувала розглянути питання стосовно необхідності забезпечення газопостачальними організаціями безкоштовно (у рахунок наступних платежів) у більш стислі терміни газовими лічильниками кожну оселю.

 

Крім того, НКРЕКП звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозицією доручити Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянути питання щодо актуалізації Норм, встановлених КТМ 204 Україна 244-94 та розробити методику перерахунку плати за послугу з централізованого опалення для споживачів, у яких відсутні прилади обліку теплової енергії у випадку відхилення фактичних кліматологічних показників від нормативних.

Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869, передбачено застосування державних та галузевих нормативів витрат ресурсів.

         На цей час єдиним документом для планування потреб в тепловій енергії на опалення, вентиляцію та гаряче водопостачання житлових та громадських споруд є Керівний технічний матеріал КТМ 204 Україна 244-94 «Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд в Україні», затверджений ще в 1993 році (з урахуванням Посібника до Норм 2001 року).

         Слід зазначити, що з часу затвердження згаданих Норм відбулися значні зміни, зокрема прийнято нові нормативні акти: державний стандарт ДСТУ-Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія» та державні будівельні норми - ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», ДБН В.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель», ДБН В.2.5-39;2008 «Теплові мережі» тощо.

 

Принагідно зазначаємо, що питання щодо необхідності актуалізації Норм, встановлених КТМ 204 Україна 244-94, ФПУ неодноразово порушувала перед представниками відповідних центральних органів виконавчої влади (Мінрегіону та Нацкомпослуг) протягом 2013-2014 років під час нарад, круглих столів.

 

 

                                                        Департамент бюджетної політики

                                                        та соціального захисту