photo 7 2024 03 28 10 59 03

Під час робочого візиту Голови ФПУ Григорія Осового до Кіровоградської області 28 березня  відбулася робоча зустріч керівництва ФПУ з очільниками Кіровоградської обласної ради та Кіровоградської обласної військової адміністрації.

 

Під час наради обговорено нагальні  питання соціально-економічного захисту працюючих в умовах воєнного стану.

У рамках проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що фінансується Урядом Данії, того ж дня у Кіровоградській обласній раді відбувся навчальний семінар «Організація роботи профспілок в умовах воєнного стану в Україні» для профспілкового активу Кіровоградської участі.

photo 1 2024 03 28 10 59 03

Близько 50 профспілкових працівників, активістів обговорили актуальні питання профспілкового руху, зокрема механізми захисту працівників,  мотивацію профспілкового членства, втручання роботодавців у профспілкову діяльність та обмінялися думками.

Відкрив семінар Максим Баланенко, голова Федерації профспілок Кіровоградської області.

Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі окреслив пріоритети діяльності Федерації профспілок України в умовах воєнного стану, зокрема щодо діяльності Штабу ФПУ з гуманітарної роботи, законотворчої діяльності ФПУ, роботі на міжнародному напрямку тощо.

Дмитро Лях, керівник департаменту правового захисту ФПУ,  охарактеризував трудове законодавство України в умовах війни, а також приділив увагу роботі профспілок та ФПУ над проектом Трудового кодексу України.

photo 2 2024 03 28 10 59 03

Сьогодні важливим питанням у роботі профспілкового руху є його цифровізація і ФПУ презентувала розроблений мобільний застосунок «Профспілка цифрова», який представив Віталій Мудрак, завідувач відділу інформатизації Прес-центру ФПУ.

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий розглянув стан профспілкового руху та особливості організації роботи профспілок в умовах воєнного стану. Було зазначено, що в умовах реформи децентралізації відбулися зміни в структурі профспілок, зокрема відбулося зменшення районних та збільшення територіальних організацій. В умовах війни в Україні на 35 % зменшилась чисельність членів профспілок в профспілкових організаціях, які входять для складу ФПУ. 

Спеціалісти ФПУ надали практичні рекомендації профспілковим працівникам з усіх питань діяльності профспілок в умовах воєнного стану, наголосивши, що системно виходить друком «Бібліотечка голови профспілкового комітету», проводяться зустрічі, навчання, круглі столи щодо проблем профспілкового руху. Щорічно через розробку проєктів залучаються грантові кошти для підтримки потерпілих від війни членів профспілок й профспілкових організацій. Здійснено критичний аналіз профспілок, їх потенціалу визначено сильні і слабкі сторони, виклики і загрози у сучасних умовах, на основі чого підготовлено пропозиції щодо шляхів вирішення актуальних проблем і питань.  

photo 2024 03 28 11 25 33

Значно актуальними для профспілкового руху залишаються питання органайзингу, як передбачає не тільки створення профспілкових організацій на підприємствах, організаціях, установах, а також передбачає посилення, зміцнення існуючих профспілкових організацій, активізація їх діяльності. Ці питання у своєму виступі висвітлила Лариса Ровчак, керівник департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ.

В умовах повномасштабної війни важливим є підтримка психологічного здоров’я громадян, членів профспілок. Протягом 20 років українці можуть відчувати наслідки війни та наслідки психологічних травм. Про першу психологічну допомогу, коли і як її надавати, про професійну допомогу  розповіла у своєму виступі Людмила Бегеза, професор кафедри соціальної роботи та практичної психології Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ.

photo 3 2024 03 28 10 59 03

Також учасники семінару ознайомилися з Конвенцією МОП 190, яка викорінює насильство і домагання у сфері праці. Конвенція застосовується у всіх сферах праці (за місцем роботи, в місцях де працівники отримують заробітну плату, користуються перервою на відпочинок, інших місцях пов’язаних з трудовою діяльністю) та охоплює усі види насильства (психологічне насильство, економічне насильство, фізичне насильство, сексуальне насильство та домашнє насильство).

зображення viber 2024 03 28 11 16 47 161

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ