20240408 153548

8 квітня ц.р. відбулася робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового, голови Профспілки держслужбовців Юрія Піжука, голови Профспілки вугільників Андрія Зиміна, заст. голови Профспілки медпрацівників Ірини Швець з представниками GMB - третьою за величиною профспілкою  у Великобританії, -  Пітером Робертсом - політичним співробітником і Алексом Магуайром - членом регіональної ради ГМБ, який також є співробітником Британської медичної асоціації (БМА), профспілки, яка представляє лікарів у Великобританії. У зустрічі брали учать заст. Голови ФПУ Олександр Шубін і Євген Драпятий.

Це перший візит представників GMB в Україну з моменту початку повномасштабного вторгнення.

        20240408 145446

Під час зустрічі сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, зокрема питання зайнятості, правового і соціального захисту працівників в умовах воєнного стану, а також регулювання трудових відносин та умови праці. Окремо зупинилися на питаннях профспілкової власності, її ролі в допомозі внутрішньо переміщеним особам. А також обмінялися думками щодо перспектив відбудови України і ролі в цьому процесі профспілок.

Українські профспілкові лідери у своїх виступах поділилися досвідом своєї роботи в умовах воєнного стану, а також розповіли про співпрацю з міжнародними та національними профспілковими центрами/федераціями, включаючи МКП, ЄКП, БКТ. У ході обговорення було з’ясовано, що потрібно зробити, щоб посилити підтримку від цих організацій. Як має виглядати практична солідарність з боку британських профспілок і якої допомоги потребують українські профспілки.

20240408 143923

Британські профспілкові діячі надали оновлену інформацію про позиції профспілок та дебати в профспілковому русі Великої Британії, а також про підхід, який очікується від Лейбористської партії Великої Британії, якщо вона переможе на загальних виборах у 2024 році.

Голова ФПУ Григорій Осовий у контексті посилення співпраці запропонував спільно провести відеоконференцію між Києвом і Лондоном, на якій у більш широкому форматі обговорити актуальні питання з метою підтримки діяльності українських профспілок профспілковим рухом Великої Британії.

20240408 144027

Було окреслено  подальші кроки британських профспілкових діячів для надання практичної моральної, політичної та матеріальної допомоги українським членам профспілок.

Британська делегація привезла з собою прапор GMB, який вони передали ФПУ та навзаєм отримали пам’ятні сувеніри і прапор ФПУ.

20240408 145426

Профспілка GMB -"General, Municipal, Boilermakers and Allied Trade Union»

Представляє майже 600 000 членів. Є загальнонаціональною профспілкою, яка об'єднує працівників державних служб та приватного сектору. Особливо великі групи членів профспілки працюють в енергетиці, логістиці, школах та на виробництві.

GMB була заснована у 1889 році та відома своєю активною боротьбою за права працівників, підвищення заробітних плат, поліпшення умов праці та боротьби за соціальну справедливість. Вона також займається проведенням переговорів із роботодавцями, лобіюванням уряду та участю у громадському житті. Є важливим гравцем у британському профспілковому русі та має значний вплив на формування робочих стандартів та соціально-економічну політику країни.

20240408 143830

Профспілка є членом Конгресу тред-юніонів Великої Британії (TUC) та низки міжнародних федерацій, включаючи IndustriALL та Міжнародну транспортну федерацію (ITF).

Діяльність GMB у сфері солідарності включає збір коштів для українських профспілок (через фонд IndustriALL) та прийняття рішучих резолюцій солідарності через Лейбористську партію Великої Британії та Конгрес профспілок Великої Британії (TUC). Їхнє останнє зимове звернення зібрало 1,1 млн грн / 22 812 фунтів стерлінгів.

Пресцентр ФПУ