Изображение 1732

 

В Дніпропетровському Будинку спілок відбулося розширене засідання (пленум) Міжгалузевої ради облпрофоб’єднання за участю соціальних партнерів - керівників облдержадміністрації (в.о. зам. голови ОДА В.Шабанов) та Федерації організацій роботодавців (голова - В.Сергєєв). Розглядалися стан реалізації Програми дій профцентру на 2011-2015 рр. та завдання профорганізацій на період до 2016 р.

У доповіді голови профоб’єднання В.Дубіля  зазначалося, що у звітному періоді профспілкам довелося працювати в умовах складної соціально-політичної ситуації, кризи в економіці. Проте вони не зменшують зусиль для забезпечення повної зайнятості, гідних заробітної плати та умов праці трудящих. Особлива увага у доповіді  приділялась  питанням  економічного та правового захисту працюючих, поліпшення організаційно-масової роботи та зміцнення профспілок, вдосконалення на всіх рівнях соціального діалогу.

Розуміючи необхідність антикризових заходів уряду, профспілки області в той же час незгодні з тим, що головний тягар знову перекладається на плечі трудящих. Вони вважають, що навіть у цей складний час можна знайти резерви для зростання економіки та забезпечення продуктивної зайнятості. Проте, незважаючи на постійне зростання в області рівня оплати праці, є й тривожна тенденція його гальмування окремими власниками підприємств; спостерігається й велика диференціація в оплаті праці навіть в одній галузі. На це, зокрема, звернуло увагу й нове керівництво облдержадміністрації, яке заявило, що найбільші роботодавці і великий бізнес повинні почати підвищення зарплати найманих працівників. Профспілки підтримали ці наміри влади, вважаючи, що саме її зростання може збільшити платоспроможність населення, а значить -  пожвавити економічну діяльність в країні. Заявив про готовність долучитись до цієї роботи й присутній на пленумі голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини В.Сергєєв.

Розраховують профспілки й на підтримку сторін соціального діалогу у вирішенні наростаючих проблем на ринку праці. Зокрема, через скорочення обсягів виробництва в області збільшуються вивільнення працівників та їх неповна зайнятість. Тому знов і знов профспілки нагадують роботодавцям про необхідність на ділі виявляти соціальну відповідальність бізнесу, про яку вони так люблять розповідати під час піар-акцій.

Проте, головний наголос на пленумі було зроблено на необхідності активізації роботи самих профорганізацій, поліпшенні колдоговірної роботи. Про це говорили голова профкому «Інтерпайп – Нижньодніпровський трубопрокатний завод» П.Паленко, керівники облпрофорганізацій  Є.Бусурулов (енергетики), В.Шевченко (металурги та гірники), А.Яловий (культура), В.Варакута (Пенсійний фонд) та ін. Крім того, звучали у цих виступах й конкретні пропозиції на адресу Федерації профспілок України, особливо - стосовно необхідності активізації роботи по укладенню нової Генеральної угоди, перегляду соціальних стандартів та посиленню діалогу з урядом щодо адекватних  дій  по захисту населення після введення антикризових заходів.

Після обговорення доповіді членами ради було прийнято постанову, в якій намічені конкретні заходи для надання нового прискорення реалізації Програми дій облпрофоб’єднання і посилення соціально-економічного захисту трудящих в умовах кризи та наступу на права людини праці.

В роботі засідання взяв участь і виступив заступник голови Федерації профспілок України Є.Драп'ятий.

        

 

Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 

Изображение 1734

 

Изображение 1740

 

 

Изображение 1744

 

Изображение 1761

 

Изображение 1729