IMG c94b868e7a6c2c91265b68e830dfaf06 V

На міському огляді-конкурсі творчих аматорських колективів Києва, який відбувся наприкінці осені, кращим серед більш ніж сорока учасників було визнано Народний ансамбль народного танцю «Горлиця» Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України «Жовтневий палац».

 

Два перших місця титуловане журі також присудило колективам МЦКМ - Народному оркестру народних інструментів ім. Вікторії Васильєвої і Народному джазовому оркестру «Музична лабораторія» Вадима Корсака.

У цьому є визнання багаторічної діяльності Палацу з розвитку народної творчості, його педагогів і їх талановитих вихованців, а також щоденної кропіткої роботи відділу народної творчості та культурно-мистецьких зв’язків.

- Жовтневий палац із самого початку, як був утворений, а це вже  більш ніж 60 років, працював не лише як найбільша концертна сцена столиці, а й одним з основних напрямків своєї діяльності визначив розвиток народної творчості, - розповідає зав.відділу народної творчості та культурно-мистецьких зв’язків МЦКМ Оксана Кузнєцова.- На сьогоднішній день усі наші колективи мають почесне звання Народних аматорських.

IMG ff27b0979567e903aa3285aa02edd844 V

Це звання, як у артистів засвідчує рівень майстерності колективу. Також це визнання у творчому середовищі, - найвища оцінка творчої роботи колективу, оцінка високого художнього професіоналізму артистів, те, що це вже не аматорський, а професіональний колектив.

Таке звання дається не усім представникам самодіяльної творчості, його потрібно заслужити. Наші колективи постійно беруть участь у Конкурсах, які, починаючи з 2003 року, проводить Київський Центр народної творчості та культурологічних досліджень за сприяння Департаменту культури КМДА. На цих конкурсах ми спочатку завоювали, а тепер регулярно підтверджуємо наш рівень майстерності.

IMG 6b2887d1884a8952fd6c749e7ecce795 V

Зокрема, «Горлиця» - майже ровесник Жовтневого палацу, ансамбль дуже популярний та відомий як в Україні так і за її межами. Свого часу він був учасником престижних конкурсів та фестивалів у Європі і на інших континентах. Виступи наших колективів завжди дуже добре сприймаються в інших країнах і ми також неодмінно отримуємо на зарубіжних фестивалях перші місця і гран-при і нагороди. Ще одна наша перлина - Народний фольклорний ансамбль «Співаночка», цікаву творчу біографію мають і усі інші колективи МЦКМ.

Ми дуже пишаємось, що дітки й молодь, які приходять до нас займатись, в буквальному смислі зростають на сцені, навчаються любити мистецтво і багато хто з них, коли подорослішають, пов’язують своє життя з творчими професіями. Скільки наших випускників тепер танцюють та співають у найкращих професіональних колективах України! У Національному заслуженому академічному ансамблі танцю ім. П. Вірського, Національному заслуженому академічному українському народному хорі ім. Г. Верьовки, Українському академічному фольклорно - етнографічному ансамблі «Калина». У нас дуже гарні викладачі, тому й рівень навчання дуже високий.

IMG 03f6f9e8a3f31e42c05fe29b37344afb V

Дійсно, Жовтневий палац як осередок культури, завжди вважався еталоном виховання та навчання дітей та молоді. Займатися в творчих колективах палацу було дуже почесно. Ось і Оксана Кузнєцова ще за студентські роки вперше потрапила до Палацу як учасниця художньої самодіяльності. Тоді її запросили до «Горлиці», де вона займалася народними танцями. Після закінчення Київського державного інституту культури у неї вже не було вагань: юна випускниця факультету концертної режисури прийшла на роботу в МЦКМ і ось вже 36 років в її трудовій книжці так і не з’явилось іншого запису про працевлаштування.

Протягом цього часу Оксана Валентинівна працювала в різних відділах МЦКМ, її обирали головою первинної профспілкової організації, а згодом довірили стратегічний напрям діяльності Палацу – роботу з колективами народної творчості, чим вона опікується вже протягом 20 останніх років.

 IMG 7cce3f0b0b4734f0ddb05f8d9d6a64ac V

- Я по натурі людина творча, гуманітарій. Ще у дитинстві танцювала у Палаці піонерів, і навіть у школі вже знала, що я хочу бути у цій професії. – продовжує Оксана Валентинівна. - У родині завжди була атмосфера творча. Мій батько за фахом кінооператор Валентин Сиченко, він працював з Леонідом Биковим та разом з Володимиром Войтенком знімав фільм «В бой идут одни старики» (на фото – другий ліворуч). Я пам’ятаю ще з дитинства усіх відомих акторів, які знімались у цій легендарній кінострічці. Вони у період зйомки бували у нас в гостях і навіть ночували в нашій квартирі на Печерську. Мій батько у складі операторської групи також брав участь у зйомках таких добре відомих фільмів як «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною відмітиною». Ці фільми знімались на кіностудії Довженко і, коли батько брав мене з собою, я дитиною бігала по знімальних майданчиках. Думаю, що ще з тих років, у мене і зародилась якась любов до мистецтва.

Наше життя – це постійні концерти, виступи як на нашій основній сцені у Жовтневому, так і на багатьох інших концертних майданчиках, –  розповідає вона. – З гастрольними поїздками ми об’їздили не тільки всю Україну, але й не раз бували за кордоном. Колективи Жовтневого ведуть велику шефську роботу, часто дають благодійні концерти, зокрема, для наших військових. Багато років триває наша співпраця та спільні виступи з колективами Центрального дому офіцерів ЗС України. Артисти завжди відгукуються на пропозиції взяти участь в урочистих церемоніях, або культурно-мистецьких заходах.

 Изображение 2294

Подібне ставлення до справи можливе лише тоді, коли людина щиро любить те, чим вона займається, адже, це потребує і душевної небайдужості, а інколи навіть самопожертви. Проте, по-іншому, мабуть, не можна, якщо присвятив себе мистецтву. Тут вже на півсили і на пів серця не проживеш, люди відчують фальш, і все видасться марним.

За словами Оксани Кузнєцової, яка народилась у дні різдвяних та передноворічних свят, 24 грудня, а цього року відзначає ювілейний день народження, робота у Жовтневому, прекрасні колеги і найкращі друзі, яких вона зустріла тут, і є її життя.

- Я йду до Палацу, як додому. Це мій другий дім, - говорить іменинниця. Вважаю, що сьогодні, в часи катаклізмів, які ми переживаємо у нашій країні, культура має вийти на перший план. Нам потрібно якомога більше залучати талановитої молоді, дітей. Вони будуть навчатись, продовжувати нашу справу, прославляти нашу країну.

В нашій творчій роботі, де задіяна душа, серце і розум, - те, чого ніяк не зміниш й не підробиш, основне – це люди. Все найкраще, що має людина вже закладено у самій людині, а місія нашого Палацу як провідного закладу культури виявити це в людині, розвити його і тоді наша держава, наш прекрасний народ будуть мати гідне життя і прекрасне майбутнє.

IMG e8ea0849bf90208fdb6ccd7ae5a0c9a7 V

Попереду багато планів, жаданих мрій і Оксана Кузнецова переконана, що не зважаючи на катаклізми, які наразі ми переживаємо в нашій країні, мистецтво здатне змінити світ. Тому культура – той рятівний засіб, що потрібен сьогодні якнайбільш.

 

Вітаємо з ювілеєм, бажаємо щастя, подальших творчих здобутків!

 

Олексій Корецький,

пресцентр ФПУ