220px-No Smoking svg

 

Вживання тютюну є однією з найбільших небезпек для здоров'я. Від неї щорічно в світі помирає близько шести мільйонів осіб - в середньому, одна людина кожні шість секунд. Найстрашнішим у цій статистиці є той факт, що тютюнова індустрія, у боротьбі за прибуток, все більше втягує і жінок, випускаючи «жіночі» марки сигарет - тонкі, легкі, ароматизовані і нетрадиційно упаковані.

 

Внаслідок цього, на сьогоднішній день більша половина курців - жінки, а саме  від їхнього здоров'я залежить здоров’я майбутніх поколінь української нації.

 

Саме тому, сьогодні Президент і Уряд країни ведуть активну боротьбу із залежністю від тютюну серед населення. Боротьба з курінням - це один із пріоритетів державної політики, про який неодноразово говорив Президент Віктор Федорович Янукович.

 

Існує багато досить ефективних заходів боротьби проти тютюнопаління і найдієвіші з них - соціально - політичні заходи, що охоплюють все населення, такі як:

 - заборона прямої і непрямої реклами тютюну;

 - підвищення податків і цін на тютюн;

- створення у всіх громадських та робочих приміщеннях навколишнього середовища, вільного від тютюнового диму;

 - розміщення великих і чітких графічних попереджень про небезпеку для здоров'я на упаковці тютюнових виробів.

 

Всі ці заходи закріпленні положеннями Рамкової конвенції Всесвітньої організації Здоров'я по боротьбі проти тютюну, яку Україна ратифікувала в 2006 році. У минулому році 16 вересня набув чинності Закон України № 3778 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосуються заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнової продукції», який спрямований на виконання умов даної Рамкової конвенції.

 

Спільні оперативні дії в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та членами Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», дозволили підвищити рівень виконання цього важливого антитютюнового Закону. Так само, як і Закону України № 4844 «Про звільнення робочих і громадських місць від тютюнового диму», який набув чинності 17 грудня минулого року. Про те, що загальними зусиллями формується новий стиль ділового життя, який має на меті  повну відмову від паління, свідчать і результати проведених перевірок територіальними органами Держспоживінспекції України.

 

За І півріччя поточного року з перевірених понад 1,5 тис. суб'єктів господарювання на дотримання вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення, порушення встановлені в 19 % від перевіреної кількості .

 

Найбільш поширеними порушеннями по всій території України були:

- розміщення попільничок або куріння в приміщеннях закладів ресторанного господарства - 74 %;

- відсутність спеціально відведених місць для куріння, не обладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму - 12 %;

 - порушення заборони на рекламу, стимулювання продажу й спонсорства тютюнових виробів - 14%.

 

За I півріччя 2013 року у територіальні органи Держспоживінспекції України надійшло близько 200 звернень від споживачів, що стосуються невиконання суб'єктами господарювання антитютюнового законодавства. За результатами розгляду до суб'єктів господарювання, які порушили діюче антитютюнове законодавство, були прийняті жорсткі заходи.

 

Держспоживінспекція України