- Доброго дня. Оформилась на завод по виробництву морозива 28 травня по трудовій книжці. Пройшовши перший день стажування, зрозуміла, що робота надто важка і буде щільний графік. Пішла у відділ кадрів і попросила звільнитись. Сказали, що треба відпрацювати 14 днів. Я написала заяву 1 червня. Відробивши тиждень, попередила відділ кадрів, що не пройшла одного з лікарів на санітарну книжку і тому не маю допуску до роботи. Сказали принести довідку. Я пішла з 7 по 14 на лікарняний. Якраз 14 червня - останній день роботи. Мені повідомили, що мене звільнили 7 червня. І без оплати лікарняного. Розрахунок буде через тиждень або два, вони не знають, коли нарахують.

Чи правильні дії працівників відділу кадрів і в який термін я маю отримати розрахункові після звільнення? Дякую.

 

Наталя, м. Київ

 

         Дії працівників відділу кадрів не правильні.

Відповідно до ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Ви написали заяву 1 червня, отже останній день роботи у Вас – 14 червня. Тому звільнити 7 червня Вас не могли. Крім того, Вам також повинні оплатити лікарняний, оскільки на день звільнення Ви ще перебували у трудових відносинах із цим підприємством.

Відповідно до ст. 47 та ст. 116 КЗпП України роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, роботодавець повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

 

Департамент правового захисту апарату ФПУ