90876 060121

Значне падіння виробництва у 2020 р. призвело до суттєвого погіршення фінансового стану більшості підприємств країни, а також зростання зарплатних боргів.

За даними Держстату, заборгованість із заробітної плати в Україні станом на 1 грудня 2020 року досягла свого максимуму, перевищивши 4 млрд. гривень, що є найгіршим показником за останнє десятиріччя. З початку 2020-го зарплатні борги зросли на 25%, при чому 2/3 з них (або 2,7 млрд гривень) – заборгованість економічно активних підприємств, діяльність яких в умовах коронакризи є збитковою.

Найвищий рівень збитковості спостерігався у галузях мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (-40,9%), а також харчування (-19,3%).

Стурбований такою ситуацією Спільний представницький орган об’єднань профспілок тривалий час ініціював створення на рівні держави дорадчого органу з питань погашення заборгованості із заробітної плати. У відповідь на це Урядом було розроблено і прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 № 1007 «Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення)», до складу якої увійшли і профспілки.

У першому засіданні Міжвідомчої робочої групи, що відбулось 17 грудня 2020 р., взяли участь керівники Мінекономіки, роботодавці, голови облдержадміністрацій, керівники Держпраці України. Про стан заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах державного сектору в окремих галузях економіки та в регіонах, а також про заходи щодо врегулювання цієї проблеми проінформували заступники міністра енергетики, генерального директора Державного концерну «Укроборонпром», голови Фонду державного майна України, керівники Донецької, Дніпропетровської, Львівської ОДА, заступник Київського міського голови.

Профспілки запропонували у цій критичній ситуації якомога частіше збирати засідання Міжвідомчої робочої групи і проводити їх секторально по групам підприємств із запрошенням на ці засідання керівників підприємств і голів первинних профспілкових організацій для того, щоб почути об’єктивну інформацію про ситуацію з боргами на конкретному підприємстві та напрацювати дієві кроки по виведенню підприємства зі стану заборгованості.

Було також запропоновано включити до протоколу робочої групи доручення керівникам підприємств – боржників щодо розроблення спільно з первинними профспілковими організаціями планів–графіків погашення заборгованості, проінформувавши про це трудові колективи, і подавши їх до органів управління. Це дозволить органам управління контролювати ефективність роботи керівництва підприємств по виведенню їх з критичного стану.

Одним із заходів було передбачено розробка законопроєктів щодо посилення економічної відповідальності роботодавця за накопичування заборгованості із заробітної плати та недопущення її зростання. На переконання профспілок, потрібно оперативно вирішити питання створення відповідної гарантійної установи для погашення боргів по зарплаті по підприємствах, які втратили платоспроможність і є банкрутами, як це передбачено у Конвенції МОП №173.

У відповідь  на запит Федерації професійних спілок України щодо вирішення проблем заборгованості з виплати заробітної плати та недопущення її виникнення у подальшому Мінекономіки поінформувало, що особлива увага приділятиметься посиленню взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади із Державною службою України з питань праці при здійсненні нею заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства, особливо в частині своєчасності виплати заробітної плати і наданні відповідних рекомендації, а також на підвищенні оперативної співпраці органів Національної поліції та територіальних органів Держпраці з метою створення умов для ефективного виконання інспекторами праці своїх повноважень, зокрема, у проведенні досудових розслідувань порушення законодавства про оплату праці.

Кабінету Міністрів України запропоновано дати доручення центральним та місцевим органам виконавчої влади, наглядовим радам суб’єктів господарювання державного сектору економіки на основі проведеного аналізу стану та причин заборгованості із заробітної плати у місячний строк підготувати конкретні пропозиції щодо необхідних кадрових, організаційних, розпорядчих, законодавчих та інших рішень, які сприятимуть погашенню боргів із зарплати, та сформувати з урахуванням цих пропозицій плани її ліквідації.

Також запропоновано доручити головам облдержадміністрацій та Київської міської держадміністрації активізувати роботу тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечити виконання доручення Прем’єр-міністра України від 18.02.2020 № 6820/0/1-20 щодо легалізації трудових відносин та погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Відзначимо, що питання погашення зарплатних боргів постійно знаходиться на контролі профспілок.

Так, восени минулого року Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок домоглося розгляду даної проблеми на засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Саме за наполяганням профспілок, 24 грудня 2020 року відбулось засідання комісії з погашення зарплатних боргів на Дніпропетровщині, де розглядалася ситуація з боргами на ДП Дніпропетровський облавтодор, у ПАТ «Дніпрометробуд», ТОВ «Український завод понад великогабаритних шин» та КП «Жилсервіс-15» Дніпровської міськради.

Через погіршення ситуації з поверненням зарплатних боргів, 29 грудня 2020 року відбулось засідання комісії Київської облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, в якому взяли участь керівники КОРПС.

Профспілки вимагають від влади вжиття дієвих заходів зі стабілізації ситуації в економіці та соціальній сфері, повної ліквідації зарплатних боргів, яка на фоні значного зростання з початку 2021 року тарифів на житлово-комунальні послуги викликає велику занепокоєність у трудящих та всього населення.

Прес-центр ФПУ